Tejek
Az UHT (Ultra Hight Temperature Treated Technology) angol rövidítés ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelést jelent, melynek során a tejet 136-142 Celsius hőmérsékleten 2-6 másodpercig hőkezelik, ezután szobahőmérsékletre hűtve aszeptikusan (csíramentesen) csomagolják. Az UHT tejek nem igénylenek hűtést, szobahőmérsékleten több hónapon át tárolhatóak. A közhiedelemmel ellentétben nem tartalmaznak tartósítószert, pusztán a speciális hőkezelésnek és csomagolásnak köszönhetően tarthatók el sokáig.
Tudta? A kalcium hasznosulása a tejből és tejtermékekből sokkal jobb, mint az egyéb kalciumtartalmú élelmiszerekből. Valamennyi zsiradék közül a tejzsírok emészthetősége a legkedvezőbb, ezért a tejtermékek az egészséges táplálkozáson kívül számos betegség étrendjébe jól beilleszthetők. Az UHT tejek több hónapos eltarthatósága mögött nem valamilyen tartósítószer, hanem egy hőkezelési és csomagolási technológia áll.